Facebook

Tér – Zene

Pécs - Széchenyi tér - 2017. 10. 07. 11:00
Tér – Zene

Rövid leírás

Mi lenne, ha egy napra klasszikus muzsika töltené meg a város forgalmas zárt és nyitott tereit? Mi is ezt a kérdést tettük fel magunknak, majd gyorsan el is döntöttük, hogy annál fantasztikusabb élményben senkinek nem lehet része, mint hogy lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botlik, bármerre is jár a városban. Ezért meghívtuk a város és az ország különböző klasszikus zenei formációit a vonós és fúvós együttesektől a kis kamarákon át a nagyzenekarokig Pécs különféle tereire, forgalmas csomópontjaira. Több órán keresztül komolyzenei műsorokat játszanak majd azoknak, akik arra járnak, a környéken dolgoznak vagy éppen ezért érkeztek oda.

A Pécsi Ércbányász Fúvószenekar 1957-ben alakult meg. A zenekari tagok szinte kivétel nélkül a Mecseki Ércbányászati Vállalatnál dolgoztak. 1971 és 1988 között Apáthy Árpád vezetésével a zenekar sikert sikerre halmozva fénykorát élte. Sok bel- és külföldi rendezvényen és fesztiválon vett részt a zenekar, melyeken több kitüntető oklevelet, serleget és rangot jelentő minősítést szerzett. (Németország, Finnország, Ausztria) 1991 óta Szabó Ferenc a zenekar karnagya. 1994-ben a zenekar immár negyedik alkalommal nyerte el a Siklósi Fesztivál I. helyezéséért járó nagydíjat. 1997 óta a zenekar több alkalommal vett részt a németországi Schlemában megrendezésre kerülő nemzetközi fúvószenekari találkozón, nemzetközi fesztiválon. Szintén visszatérő résztvevője a Pécsett évente megrendezésre kerülő Európai, illetve Világbordal Fesztiválnak. A zenekar repertoárja igen széles, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az 1999-ben lezajlott minősítő hangversenyen 3 kategóriában – koncert, show és német nemzetiségi kategóriában – is kiemelt arany minősítéssel díjazta a Magyar Fúvószenei Szövetség.

2001-ben Szabó Sz. Dániel, a híres pécsi származású jazz-zongorista mutatta be Wolff Péter Ba-rock divertimentó c. darabját Szabó Ferenc hangszerelésében – aki egyébként ez év tavaszán első helyet ért el a Montreux-ben rendezett zongoraversenyen. 2002-től minden évben aktívan részt vesz a zenekar a horvátországi Eszék városában rendezett Magyar Napok rendezvénysorozaton.

Az utóbbi tíz évben a zenekar külföldi fellépései között szerepel Románia (Arad, Buteni), Horvátország (Eszék), Olaszország (Soave, San Bonifacio), Németország (Schlema, Dortmund, Essen, Fellbach ). Az elmúlt néhány évben a zenekar több nevezetes szólistával tartott közös koncertet – Szentpáli Roland tubaművész, Benke József operaénekes, valamint 2009-ben Steven Mead világhírű eufónium művész volt a zenekar vendége egy közös hangverseny erejéig.

2010-ben egy nagyszabású Bányász Fúvószenekar Fesztivállal kapcsolódtunk a városunkban ekkor rendezett Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozathoz.

Előadók

Pécsi Érc Bányász Koncertfúvószenekar

vezényel: Szabó Ferenc

Jegyár: A program ingyenes.