Facebook

Prológus – Győzedelmes küzdelmek

Pécs - Kodály Központ - 2017. 10. 06. 18:00
Prológus – Győzedelmes küzdelmek

Rövid leírás

Beszélgetés Marin Alsoppal és Alina Pogostkinaval.

Marin Alsop

Marin Alsop a nemzetközi zenei élet igen inspiratív és erőteljes alakja. Kiváló és ihletett zeneigazgatóként szenvedélyesen hisz abban, hogy „a zene ereje képes az emberek életét megváltoztatni”. Világszerte méltányolják innovatív műsor-összeállításait, és azt a mély elköteleződést, amelyet az összes korosztályhoz tartozó közönség oktatása és fejlesztése iránt tanúsít.

A Baltimore-i Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójaként 2007 óta elért kiemelkedő sikerét megbízatásának kétszeri meghosszabbításával is elismerték, így előreláthatóan 2021-ig marad a posztján. 2012-től a Sao Pauló-i Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, majd 2013 júliusától zeneigazgatója. Szerződése jelenleg 2019 végéig szól. A közelmúltban zárta 25. és egyben utolsó évét a kaliforniai Cabrillo Kortárs Zenei Fesztivál zeneigazgatójaként, amely poszton a kortárs zene iránt elhivatott közönséget alakított ki.

Marin Alsop a világ legjelentősebb zenekaraival játszik. Kiemelendő múlt- és jövőbeli fellépései közé tartoznak szereplései olyan zenekarokkal, mint a Chicagói, Philadelphiai, Clevelandi és Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar, a Concertgebouw, a La Scala Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és a lipcsei Gewandhausorchester. A Londoni Filharmonikusokkal és a BBC Szimfonikus Zenekarral való rendszeres fellépésein kívül szoros kapcsolatot ápol a Londoni Szimfonikus Zenekarral és a Felvilágosodás Korának Zenekarával is, amelyekkel szinte minden évadban fellép. Emellett a londoni Southbank Centre állandó művészei közé tartozik. 2013 szeptemberében történelmet írt Londonban a BBC Last Night of the Proms első női karmestereként. 2015-ben ismét a fesztiválon vezényelt.

Marin Alsop számos díjat nyert, és az egyetlen olyan karmester, aki elnyerte a tekintélyes MacArthur-ösztöndíjat. Egyetlen klasszikus zenészként került be a Guardian Top 100 2011-es női rangsorába, amellyel a Nemzetközi Nőnap századik évfordulóját ünnepelték. Alsop tiszteletbeli tagja a londoni Királyi Zeneakadémiának és a Királyi Filharmonikus Társaságnak, a közelmúltban pedig kinevezték a Johns Hopkins Peabody Institute diplomás karmesteri képzésének igazgatójává.

Alina Pogostkina

A „mélyen megindító” előadásmódjáért méltatott művész 2005-ben megnyerte a helsinki Sibelius Versenyt. Alina Pogostkina a világ legelismertebb fesztiváljain és koncerttermeiben hegedül.

Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Vladimir Ashkenazy, Gustavo Dudamel, Sakari Oramo, David Zinman, Jonathan Nott, Paavo Järvi, Michael Sanderling, David Afkham, Robin Ticciati és Thomas Hengelbrock.

Közelmúltbeli koncertfellépései közé tartozik a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekarral, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral, az Orchestre National de France-szal és a Szentpétervári Filharmonikus Zenekarral való debütálása. Az alábbi zenekarokkal lépett fel eddig: a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara, a stuttgarti Délnémet Rádió Szimfonikus Zenekara, a Mahler Kamarazenekar, a Finn Rádió Szimfonikus Zenekara, az Oslói Filharmonikusok, a Stockholmi Királyi Szimfonikus Zenekar, a Philharmonia Orchestra, a Residentie Orkest, a Halléi és a Cseh Filharmonikus Zenekar, az Orchestre Philharmonique de Radio France, a Helsinki Barokk Zenekar, a BBC Skót Szimfonikus Zenekara, a Cincinnati, az NHK és a Yomiuri Nippon Szimfonikus Zenekar.

Alina Pogostkina gyakran szerepel olyan fesztiválokon, mint a Schwetzingeni Ünnepi Játékok, a Schleswig-Holsteini, a Mecklenburg-Elő-Pomerániai és a Bergeni Fesztivál, a bonni Beethoven Fesztivál, az Aix-en-Provence-i Fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok, az Edinburgh-i Fesztivál, a Drezdai Zenei Fesztivál és a Rheingaui Zenei Fesztivál.

Lelkes kamarazenész lévén Pogostkina olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Steven Isserlis, Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Menahem Pressler, Christoph Eschenbach, Pekka Kuusisto, Maxim Rysanov, Jörg Widmann és Joshua Bell.

Számos rádiós és televíziós közvetítésben és felvételben feltűnt. Pogostkina kortárs zene iránti szenvedélye megnyilvánul abban az igen elismert lemezfelvételben is, amelyet Pēteris Vasks összes hegedűművéből készített, és 2012 tavaszán adott ki. Egy 1717-es „Sasserno” Stradivarin játszik, amelyet a Nippon Zenei Alapítvány bocsátott a rendelkezésére.

Jegyár: A program ingyenes.