Facebook

Népzenei előadás

Pécs - Művészetek és Irodalom Háza - 2019. 09. 06. 17:00
Népzenei előadás

Rövid leírás

Dr. Tamás Ildikó – Velősy Péter: 

A sarkvidéki réntartó számik énekes hagyománya 

Egy igazán különleges, vetítéssel és hangzó anyaggal illusztrált előadást hallhatnak a jojkálásról, mely az észak-európai őshonos kisebbség, a számik (lappok) vokális énekhagyománya. E hagyomány magában hordozza a szent és a profán szimbólumok sok jellegzetességét, használati köre pedig jóval meghaladja azt, amit általában a népdalokhoz vagy a szertartási énekekhez kapcsolhatunk. Számos funkcióval rendelkezik: a kommunikáció eszköze, az identitás kifejezője, a szórakozás kelléke, továbbá a számik társadalmának és környezetének osztályozására, azonosítására is szolgáló rendszer; a tapasztalatok, a világról szerzett ismeretek egyfajta foglalata, amelyben tükröződik és kifejezést nyer világképük. 

Dr. Tamás Ildikó, a PTE BTK Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék vendégoktatója, és az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének munkatársa hosszú ideje kutatja a jojkákat, újszerű megközelítésével új értelmezéseket ad a jojkák szerkezetének, és értelmezni/magyarázni tudja az eddig leginkább halandzsának nevezett, lexikális értelemmel nem bíró szöveges részeit is a jojkáknak. 

 Velősy Péter, a PTE BTK Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék mesterszakos hallgató a közelmúltban kapcsolódott be Szomjas-Schiffert gyűjteményének a feldolgozásába, ahol kiválóan tudja kamatoztatni zenetudományi és IT képzettségét is, amihez most szerzi meg tanszékünkön a néprajzkutatói képesítést is. 

 

A program ingyenes!

A programváltozás jogát fenntartjuk.


AutóCity Pécs VW Bock EMMI Jegymester LétaKer Kft. NKA Pécs FM puchner radio1