Facebook

Kodály: Háry János – daljáték 2 részben (Ingyenes koncert a Kodály Központban)

Pécs - Kodály Központ - 2017. 10. 07. 19:00
Kodály: Háry János – daljáték 2 részben (Ingyenes koncert a Kodály Központban)

Rövid leírás

Kodály Zoltán – mint annyi más művében is – a Háry Jánosban a magyar múlt egy meg nem született műfaját próbálta újjá alkotni a 20. század nemzeti kultúrájába illesztve, a nép ajkán keletkezett és saját alkotó fantáziáján átszűrt gazdag dallamokat. A Háryban népi dallamokból épülő, a népszínműhöz hasonló, de annál – tartalmában és zenéjében – értékesebb, újszerű színpadi műfajt alkotott meg. Garay „Obsitos”-át állította színpadra, a nagyságról és dicsőségről álmodozó, az álmokat valósággá hazudó öreg huszárt, kinek hihetetlen meséit nem hiszik ugyan ivócimborái, de akinek szegény életét szebbé varázsoló történeteit szívesen hallgatják.

A Magyar Állami Operaház Zenekara Magyarország legrégebbi folyamatosan működő színházi együttese, amely az anyaintézmény gazdag programkínálatából fakadóan a legfoglalkoztatottabb hazai szimfonikus zenekar is egyben. Az együttes történetének előzményei egészen 1838-ig nyúlnak vissza, ekkor szervezte meg Erkel Ferenc a Pesti Magyar Színház – a későbbi Nemzeti Színház – operajátszó együttesét. A muzsikusok, ugyancsak Erkel vezetésével, 1853-ban elkezdték önálló koncertjeik szervezését Budapesti Filharmóniai Társaság néven, megalakítva ezzel az ország első hangversenyzenekarát. A Nemzeti Színház zenekara 1884-ben költözött át az újonnan megnyílt Andrássy úti Ybl-palotába. A dalszínház zeneigazgatói és főzeneigazgatói minőségében olyan jelentős karmesterek irányították az együttest, mint Erkel Ferenc, Erkel Sándor, Gustav Mahler, Kerner István, Ferencsik János, Medveczky Ádám vagy Kovács János, de fontos periódusok köthetők az együttes életében Egisto Tango, Sergio Failoni, Otto Klemperer, Lukács Ervin, Erdélyi Miklós, Lukács Miklós, Oberfrank Géza, Győriványi Ráth György és Fischer Ádám nevéhez is. A zenekart 2016 márciusa óta Kocsár Balázs vezeti.

Az együttes, története során számtalan opera- és balettelőadás ősbemutatóján vagy magyarországi premierjén is közreműködött. Az Operaházban volt látható először Bartók több és Kodály összes színpadi műve, de Hubay, Dohnányi, Ránki, Szokolay és Vajda János operái is debütáltak a zenekar közreműködésével. Az együttes élén nemcsak olyan neves magyar zeneszerzők vezényelték műveiket, mint Kodály, Dohányi, Petrovics vagy Eötvös Péter, hanem az operatörténet több megkerülhetetlen nemzetközi alakja is, mint Mascagni, Respighi vagy Richard Strauss. A legkiválóbb magyar operaénekesek nemzedékei mellett a zenekar budapesti fellépései alkalmával olyan világsztárokat is kísért, mint Mario del Monaco, Nicolai Gedda, Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, José Carreras, Cecilia Bartoli, Erwin Schrott, Jonas Kaufmann, Plácido Domingo, Bryn Terfel vagy René Pape; de szinte lehetetlen felsorolni a számtalan neves művészt, akikkel gazdag történelme során az együttes az Opera előadásai és koncertjei alkalmával együtt dolgozott.

Előadók

Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

Alba Regia Vegyeskar

Kodály Zoltán Iskola énekkarai

karvezető: Kneifel Imre

Háry János - Szegedi Csaba
Örzse - Megyesi Schwartz Lúcia
Mesélő - Csémy Balázs
A császárné - Farkasréti Mária
Napóleon/Kocsmáros - Bátki Fazekas Zoltán
Ebelasztin báró - Szerekován János
Mária Lujza - Várhelyi Éva
Öreg Marci - Gábor Géza

Mesélő: Csémy Balázs

Karmester: Kocsár Balázs

Dramaturg: Szász Zsolt

Grafika: Mátay és Végh

Jegyár: A program ingyenes.
Kedvezmény:
Kedves Közönségünk!
 
Az október 7-én este 19:00 órakor a Magyar Állami Operaház előadásában felcsendülő Kodály: Háry János daljátékot a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Széchenyi tér helyett, a Kodály Központban kerül megrendezésre. A hangverseny ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezért, kérünk minden kedves érdeklődőt, hogy előzetesen, személyesen regisztráljon a Kodály Központban lévő jegypénztárunkban!
 
Köszönjük!