Facebook

“A népzene tehát a természet tüneménye” – Kiállítás

Pécs - Művészetek és Irodalom Háza - 2019. 09. 05. 17.00
“A népzene tehát a természet tüneménye” – Kiállítás

Rövid leírás

„A népzene tehát a természet tüneménye” (Bartók Béla)

Kiállításmegnyitó: 2019. szeptember 5. 17:00

Dr. Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum tudományos titkára nyitja meg a kiállítást, utána a „Tiszta Forrás” formáció népzenei előadását hallhatjuk.

Fellépő: Havasréti Pál és Kurucz Réka

A kiállítás megtekinthető: 2019. szeptember 5 - október 5. 10:00-18:00 

A PTE BTK Néprajz Kulturális Antropológia Tanszékének és a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának közös kiállítása.

Mi a zene? Tényleg univerzális természeti-kulturális tünemény, ami mindenütt képes felütni a fejét? Vajon a hasonlóságok mellett milyen különbségeket mutat? Hogyan hozzák létre, adják elő, fogadják be, és miként értelmezik a zenét a világ különböző részein? Az emberek mikor, hol, mivel, miért, mennyi ideig és mit, illetve miért éppen azt, játsszák hangszereiken vagy éneklik el a saját hangjukkal. Kiállításunk a zenének és a zene megértésének ezt a sokoldalúságát kívánja felvillantani három példa (a Dél-Dunántúl, a vietnámi brúk, az európai számik) segítségével.  Mivel a zenéről kiállítást készíteni értelmetlen zene nélkül, ezért kiállításunkon a fotóanyagokon bemutatott (zenei) világok képi felvillantása–megragadása mellett annak hangzó bemutatására is vállalkozunk. 

A program ingyenes!

A programváltozás jogát fenntartjuk!


AutóCity Pécs VW Bock EMMI Jegymester LétaKer Kft. NKA Pécs FM puchner radio1